Historikk

Skedsmo Amatørteater ble stiftet på Skedsmokorset i 1989 av en gjeng ildsjeler. 2 av de var ”korset’s” kulturpersonlighet, trubadur og tidligere fylkeskultursjef i Akershus Lars Hauge og tidligere rektor på Åsenhagen skole Karl Kalvik. Den første tiden ble det bare spilt forestillinger på Skedsmokorset men etter hvert som vi fikk mer erfaring og søkte nye utfordringer ble også Lillestrøm kultursenter vår arena.

Teaterets oppgaver

I våre vedtekter står det at amatørteaterets oppgaver skal være:

  • Å oppføre teaterstykker, skuespill, revyer og andre kunstneriske programmer
  • Å stimulere til økt kjennskap, forståelse og interesse for teaterarbeid i Skedsmo
  • Å stimulere til samhold, kreativitet og kunstnerisk glede for medlemmene

SKAT er basert på frivillig ulønnet medvirkning fra medlemmene og deres foresatte. Familien til hvert medlem skal inneha minst ett engasjement i dugnadsgruppe eller et verv i teateret. Medlemmer over 18 år velger selv om de stiller i en dugnadsgruppe eller overlater dette til et familiemedlem. Dugnadsgruppene er derfor selve drivkraften i teateret og gjør at vi kan tilby medlemmene et utfordrende og spennende teater. Gjennom våre 25 års eksistens har vi alltid levert teaterforestillinger av høy kvalitet – noe som har gitt oss et unikt omdømme på Romerike.

Om oss

Vårt teaterår svinger fra rolige perioder til svært hektisk i oppkjøringen til en forestilling. Da kan det nesten gå døgnet rundt, men i dette kaoset trives faktisk skuespillerne selv om vi selvsagt blir slitne. Når teppet går opp på premieren med kulisser og skuespillerne som i sine kostymer glitrer i et magisk lys og får publikum til å sitte trollbundet, virker alt slitet og kaoset som noe fjernt. Etter endt spilling er vi kanskje enda mer slitne, men siste forestilling er også en liten nedtur. Savnet er der kort tid etterpå, og skuespillerne kommer ofte sammen til sosialt samvær og fest med mimring den første tiden.

Men tiden går fort og snart er det en ny forestilling som skal planlegges. Skedsmo Amatørteater er foreldredrevet og ledes av et styre som opererer etter vedtektene og iverksetter årsmøtets vedtak. Årsmøtet er teaterets øverste organ.

Vi er i dag en gruppe med ca 40 aktive medlemmer. Noen ganger deler vi gruppa i barne og ungdomsgruppe, der barnegruppa er for de som er mellom 10-15 år og ungdomsgruppa er for de som er 15 år og oppover. I de senere år har vi kun hatt forestillinger med blandede alderssammensetninger, eksempelvis Reisen til Julestjernen, Scrooge og Jakten på Juleskurken.

De senere år har vi hatt ca to oppsettinger i året, men i 2013 hadde vi kun »Jakten på Juleskruekn» i Stjernesalen på Lillestrøm kultursenter. Det samme med 2014 – da vi hadde Sound of Music og i 2015 med Oliver!, begge i Teatersalen på LKS. For første gang på flere år settes det i 2017 opp en vinterforestilling med norgespremiere på «Peter Pan – Et musikalsk eventyr».

Rekruttering er viktig forteateret og man trenger alltid nye hoder for å skape et godt miljø. Teateret har interesseliste som man kan sette seg opp på og det varierer i stor grad på hvor lang tid det tar før man kan bli medlem av teateret. Jenter er klart overrepresentert i antall som vil inn ved teateret, så gutter har som regel litt kortere ventetid.

Selv om vi er foreldredrevet med til sammen tusenvis av dugnadstimer i året må vi leie inn profesjonelle folk til lyd og lys. Dette sammen med lønnet regissør utgjør våre største utgifter. Derfor må teateret kreve inn kontingenter fra medlemmene og vi mottar også støtte fra næringsliv og Skedsmo kommune. I tillegg har vi også et meget godt samarbeid med Skedsmo samfunnshus og Lillestrøm kultursenter som bidrar positivt til at vi kan spille. Billettinntekter er også viktig men dekker sjeldent en hel forestillings kostnader alene. Derfor er vårt samarbeid med sponsorer svært viktig for at vi kan gi publikum på Romerike en god forestilling og våre unge skuespillere en kunstnerisk utfordring. Vår hovedsponsor er LillestrømBanken.

For mange har Skedsmo Amatørteater vært det første steg i en kunstnerisk karriere!

SKAT PÅ FACEBOOK

Error occured while retrieving the facebook feed

Arkiv